epamet
Онлайн достъп до културно-историческото наследство на региона

Писмо до Димитър Хаджигеоргиев

388.jpg
Поздравително писмо от името на членовете на дружество "Театър" до именития им съгражданин Димитър Хаджигеоргиев по случай 50-годишния му юбилей. Писмото е с изх. № 34 и е подписано от председателя на дружеството Злати Ненов Златев.

Димитър Хаджигеоргиев - композитор, общественик, музикален педагог, е роден в Стара Загора на 30 юни 1873 година. Завършва българската католическа гимназия в Одрин, а след това и консерватория в Прага. Работи като учител по музика в Стара Загора и ръководи ученически духов оркестър. Един от основателите е на Музикалното дружество “Кавал” и диригент на оркестър към него.
Димитър Хаджигеоргиев е представител на първото поколение български композитори. Името му се свързва с началото на оперното, оркестровото и хоровото дело в България. Активно участва в изграждането на Българския музикален съюз, Българската оперна дружба и други музикални институции. Пръв директор е на Държавното музикално училище (днес НМУ “Любомир Пипков”) ­в София и на Държавната музикална академия (днес ДМА “Панчо Владигеров”). Сред известните му творби са операта „Тахирбеговица”, „Юбилейна кантата на цар Освободител Александър ІІ”, „Юбилейна кантата на Иван Вазов” и др. Пише хорови детски и училищни песни, съставя сборници с песни, публикува статии по актуални музикално-обществени въпроси. Редактор и издател е на “Музикален вестник” и на вестник “Музика и музиканти”. Умира на 19 март 1932 година.
Оценете запис
0 глас

Описание

Местоиздаване
Размер(и)
17 x 21 см
Характеристика
оригинал - чернова; 1 стр.; карирана хартия; синьо мастило
Дата на документа
16 май 1923
Дата на събитието
30 юни 1923
Географски обхват
Публикуван
Посещения
1920
Карта

Европеана

Достъп до дигитализирано съдържание,
свързано със Стара Загора
през Европеана

Достъп до дигиталните колекции
на библиотека "Родина" през 
електронния каталог на библиотеката

Кой е тук

В момента има 98 гости и няма регистрирани потребители

Статистика

Налични 345 записа в 39 категории