Печат |  Отказ

Анастасия Михова Тошева

Размер(и)
8,5 х 12 см
Характеристика
бюст, цивилно облекло; копие
Географски обхват
Публикуван
Посещения
3206
Анастасия Михова Тошева
Портрет на старозагорката Анастасия Тошева (18 януари 1837 - февруари 1919) с ордени и медал. Първата жена с висше образование в Стара Загора и една от най-изявените педагози за времето си. Учителка и активна общественичка, основателка и дългогодишна директорка на Девическата гимназия в родния си град; майка на ген. Стефан Тошев.

Анастасия Тошева е първата българска девойка, изпратена с благотворителни средства да учи в Одеса, където получава образование в педагогическия институт. След завръщането си през 1857 г. открива Начално девическо училище при метоха на черквата „Св. Димитър” в Стара Загора, а през 1863 г. и първото класно девическо училище в града. От 1870 до 1876 г. е главна учителка в класното девическо училище в Габрово и управителка на неговия пансион. По време на Руско–Турската освободителна война (1877-1878) работи като медицинска сестра в Търново. След Освобождението отново учителства в Габрово и от 1881 до пенсионирането си е директор на Областната девическа гимназия в Стара Загора.
Развива активна обществена дейност – държи сказки, организира женски дружества в Стара Загора и в Габрово. Превежда книги от руски и френски езици на български. Сътрудничи на вестниците "Право" и "Училище". Автор на "Автобиография (животопис) на Анастасия Тошева..." (Стара Загора, 1911) и на "Кратки черти из живота на госпожица Дишпина Ан. Ангелова - общественичка и дарителка" (Стара Загора, 1914).
Печат |  Отказ