epamet
Онлайн достъп до културно-историческото наследство на региона

Паметник на свободата – връх Шипка

634.jpg
Паметникът на свободата на връх Шипка е част от Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа". Издигнат е във връзка с драматичните военни събития от Руско-турската освободителна война с цел да увековечи подвига на падналите за свободата на България руски воини и български опълченци. Основният му камък е положен на 26 август 1922 година. Строителството му завършва през 1930 година. На 26 август 1934 година паметникът на връх “Свети Никола” (днес връх "Шипка") е тържествено открит от държавния глава цар Борис III.
История на паметника: През 1920 година живите ветерани-опълченци се събират на конгрес и решават да се построи Паметник на свободата на връх „Свети Никола”. Обявява се конкурс, който е спечелен от архитект Атанас Донков и скулптора Александър Андреев. В изпълнението на монументалната фигура на лъва участва и Кирил Шиваров. Средствата за изграждане на паметника са събирани като доброволни дарения от целия народ.
Паметникът е във вид на пресечена пирамида и наподобява средновековна българска крепост. Той е висок 31,5 метра и към него водят 890 стъпала. Над централния вход гордо се възправя бронзов лъв с дължина 8 м и височина 4 м – символ на българската държавност. На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, напомнящи за подвига на българските опълченци.
В приземния етаж на паметника под мраморен саркофаг, разположен върху скулпторите на четири лежащи лъва, се съхраняват костите на загинали при отбраната на Шипка герои. Пред саркофага, като вечна стража, се извисяват каменните фигури на руски воин и български опълченец. В останалите седем етажа на паметника е разположена музейна експозиция, която включва богата колекция от снимков и документален материал, оръжие, ордени и медали, лични вещи на участници в боевете, както и копие на Самарското знаме - първото знаме на Българското опълчение.
На 17 ноември 1978 година музеят е обявен за исторически и архитектурен резерват.
Повече на сайта: http://www.shipkamuseum.org/
Оценете запис
0 глас
Карта

Европеана

Достъп до дигитализирано съдържание,
свързано със Стара Загора
през Европеана

Достъп до дигиталните колекции
на библиотека "Родина" през 
електронния каталог на библиотеката

Кой е тук

В момента има 112 гости и няма регистрирани потребители