epamet
Онлайн достъп до културно-историческото наследство на региона

Анастасия Михова Тошева

555.jpg
Портрет на старозагорката Анастасия Тошева (18 януари 1837 - февруари 1919) с ордени и медал. Първата жена с висше образование в Стара Загора и една от най-изявените педагози за времето си. Учителка и активна общественичка, основателка и дългогодишна директорка на Девическата гимназия в родния си град; майка на ген. Стефан Тошев.

Анастасия Тошева е първата българска девойка, изпратена с благотворителни средства да учи в Одеса, където получава образование в педагогическия институт. След завръщането си през 1857 г. открива Начално девическо училище при метоха на черквата „Св. Димитър” в Стара Загора, а през 1863 г. и първото класно девическо училище в града. От 1870 до 1876 г. е главна учителка в класното девическо училище в Габрово и управителка на неговия пансион. По време на Руско–Турската освободителна война (1877-1878) работи като медицинска сестра в Търново. След Освобождението отново учителства в Габрово и от 1881 до пенсионирането си е директор на Областната девическа гимназия в Стара Загора.
Развива активна обществена дейност – държи сказки, организира женски дружества в Стара Загора и в Габрово. Превежда книги от руски и френски езици на български. Сътрудничи на вестниците "Право" и "Училище". Автор на "Автобиография (животопис) на Анастасия Тошева..." (Стара Загора, 1911) и на "Кратки черти из живота на госпожица Дишпина Ан. Ангелова - общественичка и дарителка" (Стара Загора, 1914).
Оценете запис
★★★★★
5 гласа

Описание

Размер(и)
8,5 х 12 см
Характеристика
бюст, цивилно облекло; копие
Географски обхват
Публикуван
Посещения
3683
Карта

Европеана

Достъп до дигитализирано съдържание,
свързано със Стара Загора
през Европеана

Достъп до дигиталните колекции
на библиотека "Родина" през 
електронния каталог на библиотеката

Кой е тук

В момента има 79 гости и няма регистрирани потребители

Статистика

Налични 345 записа в 39 категории